Tri greške koje treba da izbegnete prilikom odabira pločica

Greške-pri-odabiru-pločica1

Pri odabiru pločica za vaše kupatilo treba biti veoma pažljiv, jer se greške teško ispravljaju. Iako je to već dobro poznato, ipak se često prave ove 3 greške.

Pogrešan odabir i nekvalitetno postavljene pločice vas mogu mnogo koštati, jer vas to može dovesti u situaciju da morate kompletno da skidate keramiku, kupujete i postavljate novu.

  1. Boja pločica

Često se prilikom odabira pločica pravi greška po pitanju njihove boje. Najuočljiviju grešku možete napraviti kada odlučite da sami birate keramičke pločice jarkih boja. Boje i teksture pločica mogu znatno da utiču na prostor, njegovu veličinu, ali i da ga osveže i učine prijatnim mestom.

Za manja kupatila savet je da se biraju svetle pločice poput krem, bele ili nežne pastelne boje. Takođe ukoliko imate problem sa kamencom onda se preporučuju svetle pločice, jer se one lakše održavaju. Tamnije pločice možete da postaviti na jedan zid i tako ga naglasiti, a one se koriste i za velika kupatila. U trendu pločice koje imitiraju prirodne materijale, a one pružaju toplinu i luksuznost prostoru.

  1. Dimenzije pločica

Dimenzije pločica su vema važne, pa se zbog toga često pravi greška tako što se biraju previše male ili previše velike pločice. Kod malih kupatila treba birati pločice srednjih dimenzija, ni previše sitne ni previše krupne. Ukoliko izaberete previše male pločice, mnogo fuga će uznemiriti mali prostor. Zidne pločice su mekše pa ih je lakše seći. Kada su dimenizije u pitanju, ako se odlučite za velike pločice u malom kupatilu moraćete da ih sečete i prilagođavate, što se ne preporučuje zbog estetike.

  1. Postavka zidnih i podnih keramičkih pločica

Prilikom odabira keramičkih pločica morate voditi računa o tome da će od njih najviše zavisiti vizuelni efekat koji ćete postići u prostoriji. Pre nego što donesete konačnu odluku obratite pažnju na oznake na keramičkim pločicama kako biste razgraničili podne od zidnih. Takođe izbor pločica dosta utiče i na jednostavnost njihovog održavanja.

Nemojte praviti grešku već poslušajte savet stručnjaka koji savetuju da se zidne pločice stavljaju samo na vertikalne površine, dok se podne mogu postavljati i na horizontalne i na vertikalne površine. To je veoma važno kako ne bi došlo do pucanja keramike postavljene na pod. Vodite računa i o tome da pravite razliku između spoljnih od unutrašnjih pločica. Unutrašnje upijaju više vlage od spoljnih, a zato ne bi smele biti izložene mrazu.

Kada govorimo o keramičkim pločicama važno je i da odaberete kvalitetne, pa se preporučuju provereni proizvođači.

Leave your comment